Samen maken wij onze droom waar

Wij zijn Evelien Regnat en Sander Cult. Twee gedreven professionals met hart voor de zaak die elkaar ontmoeten in het werkveld van de geestelijke gezondheidszorg. Onze kwaliteiten vullen elkaar aan en daardoor vormen we samen een goed team. 

In de afgelopen jaren hebben we los van elkaar getracht zaken te veranderen in de zorg om de kwaliteit te verbeteren. In dit veranderingsproces vonden we elkaar en werkten wij steeds meer samen. In onze vorige baan hebben we ervaren dat een beschermde woonvorm goed kan zijn voor jongeren. Dat aandacht voor elkaar, er echt kunnen zijn als professional en goede samenwerking jongeren in deze situatie ten goede komt.

Jongeren die worden opgevangen in een beschermde woonvorm hebben een flinke rugzak met ervaringen en veel meegemaakt. Soms meer dan goed is voor één mensenleven. Vaak is er veel psychisch leed ontstaan door het gesol waar deze jongeren moesten worden opgevangen in de kindertijd. Als professional waren wij de zoveelste hulpverlener die deze jongeren op hun levenspad troffen. 

De gedachten die steeds bij ons boven kwam: wat als we deze jongeren al tien jaar eerder ondersteuning hadden kunnen bieden? Wat, als de betreffende kinderen van toen (nu jongvolwassen), een plek hadden gevonden waar veel aandacht was geweest van een klein vertrouwd team? Een plek waar de lijnen helder zijn, weinig wisselingen in personeel. Waar betrokkenheid is, waar warmte en liefde wordt gegeven? Met dit ideaalbeeld voor ogen, groeide de motivatie om samen een gezinshuis te starten. Natuurlijk realiseren we ons dat niet iedereen is te redden en dat eenieder zijn eigen pad bewandelt. Toch  willen de mogelijkheid geven aan kinderen in lastige situaties om hun kansen in de maatschappij te vergroten.

Uit eigen ervaring weten we hoe belangrijk het is om mensen met oprechte aandacht te benaderen op het moment dat het nodig is. Zo’n ontmoeting kan voor ieder kind een omslagpunt zijn om zich beter te ontwikkelen. Lees hieronder ons persoonlijke verhaal.

Als professional van het gezinshuis Thuis in Huis luisteren we onbevooroordeeld, proberen we gedrag en keuzes van kinderen te volgen. We streven ernaar dat het kind weet dat hij/zij er toe doet en zich gezien voelt, dat er ruimte is om te leren, te verwerken en te herstellen van het leed dat moet worden verwerkt. 

Gezinshuis Thuis in Huis is een warme plek waar je in een veilige omgeving opgroeit.

Gezinshuis Thuis in Huis B.V. is de sociale onderneming van Evelien Regnat en Sander Cult. Naast een dosis professionele ervaring en humor, zijn onze persoonlijke ervaring en levenswijsheid van belang om kinderen een goed vervangend thuis te bieden.

In 2000 gooide ik mijn hele leven om. Van doorgewinterde horecaman (20 jaar ervaring als kok en kelner) afkomstig uit een horecafamilie, stapte ik zonder enkele ervaring de zorg in. Voor mijn medemens wilde ik meer kunnen betekenen. Ik kwam terecht in de gehandicaptenzorg en begon daar op de afdeling Activiteiten en zette verschillende kookactiviteiten op. Vol overgave heb ik me op deze functie gestort, want de wereld waarin de medemens afhankelijk is van anderen raakte me.

Vijf jaar lang heb ik me vanuit die plek ontwikkeld via trainingen en cursussen en kon toen overstappen naar het wonen op een woonvorm in de geestelijke gezondheidszorg te Amersfoort. Daar heb ik met andere collega’s jongeren van 8 tot 18 jaar begeleid met een psychische kwetsbaarheid. In de twee jaar dat ik daar werkte heb ik veel geleerd. Ik merkte dat dit is wat ik wilde: jongeren begeleiden in een woonvorm. In 2008 stapte ik daarom over naar Kwintes in Almere. Als woonbegeleider vond ik daar mijn draai. 

Door mijn leeftijd en ervaring vervulde ik een vaderrol voor de jongeren in deze woonvorm. Door mijn levenservaring begeleid ik jongeren op een ander niveau. Aangezien ik de zoveelste begeleider ben die iets van hen wil, gaat er veel tijd verloren in het winnen van vertrouwen. Het opzetten van een gezinshuis waar ik met Evelien en een klein team de juiste zorg kan bieden aan kinderen is dan ook een logische stap. Mijn ervaring en levenswijsheid zet ik in om een eigen gezinshuis vorm te geven. 

Naast mijn werk ben ik gelukkig getrouwd en hebben we een prachtige dochter van zes jaar. Net als mijn dochter wens ik iedereen een echt thuis!

Mijn passie voor het helpen van de ander en de zorg is mijn drijfveer. Dat ik die ander zo graag help, maakt dat ik creatief word en verschillende manieren uitprobeer om verder te komen. 

Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een veilige basis is. Ik was druk, luisterde niet goed, deed veel dingen die niet mochten. Gelukkig had ik een speeltuin in de buurt. Deze speeltuin werd door professionals gerund. Voor mij was het mijn tweede thuis. In de speeltuin was elke dag een nieuwe dag en begon je met een schone lei. Er was veel geduld en er werd onvoorwaardelijk van mij gehouden. Hierdoor kon ik me goed ontwikkelen. Ik werd vrijwilliger in de speeltuin. Toen ik zestien werd, kreeg ik daar mijn eerste arbeidscontract. 

Na acht jaar in de geestelijke gezondheidszorg op een beschermde woonvorm bij Kwintes in Almere te hebben gewerkt, starten Sander en ik samen dit mooie nieuwe gezinshuis. 
Samen met hem en andere collega’s ondersteunde ik jongeren (18+) naar zelfstandigheid en zorgden we ervoor dat hun leven weer op de rit kwam. Ik heb veel liefde voor dit vak en veel geduld. regelmatig maakte ik lange werkdagen. Een stapje extra hier en daar maakt voor betrokkenen in een moeilijke situaties het verschil. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden wat het betekent als je hulp aangeboden krijgt. Dat het zo enorm belangrijk is, dat professionals oprecht inspelen op dat wat er nodig is. En wat liefde en aandacht voor effect hebben.

Door mijn werk heb ik veel geleerd en weet ik dat ik een positieve verandering teweeg kan brengen. Ook in mijn privéleven ben ik me ervan bewust dat ik voor anderen van betekenis ben. Daarom logeren mijn nichtje en neefje eens in de twee weken bij mij om ook een andere omgeving te ervaren. 

Het is prettig om nuttig bezig te zijn en me volledig in te kunnen zetten voor mijn missie voor kinderen die in moeilijke situaties leven. Het is daarom tijd om voor mezelf te beginnen samen met Sander. Een project waar ik mijn liefde en zaligheid in kan stoppen. Gezinshuis Thuis in Huis, waar een ander maar ook ik mij thuis voel.

Evelien Regnat

Sander cult